Comfort van de koude grond.      

 

Kijken mag, jatten niet. 
Veel plezier.
 
Contact

Een jaren 70 huis energieneutraal zonder gas: zo kan jij het ook.


Het project is een technische uitdaging om een ruim 40 jaar oud huis met moderne, slimme technieken energie neutraal te maken.

Hier is “maatwerk” voor nodig. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met een later te plaatsen “high tech” kas in de tuin.

 

Je kunt je afvragen waarom ik dit boek maak. Aanvankelijk was dat ook niet de bedoeling, maar gaandeweg tijdens mijn “energieneutraal huis”-project bleek dat heel veel informatie moeilijk te vinden was. Meestal is wel te vinden wat er gedaan moet worden, maar zelden vind je de reden waarom. Ik heb geprobeerd om voor bijna alles de achtergrond te achterhalen en op te schrijven. Zelf wil ik altijd het waarom weten van iets wel of niet. Daartoe heb ik veel research gedaan. In het boek behandel ik eerst de verschillende onderwerpen. Vervolgens neem ik de lezer mee in mijn eigen huis om stap voor stap te laten zien wat er nodig was en wat er gedaan is. Dat kan zijn van het vervangen van radiatoren, het plaatsen van zonnepanelen, verdelers, wandverwarming en de warmtepomp, noem maar op. Zelf vind ik de onderbouwing voor de gemaakte keuzes het belangrijkste. De lezer kan hier heel veel van leren, en dus fouten en extra kosten voorkomen.

Gaandeweg kwam ik ook dingen tegen die gewoon interessant zijn. Hoeveel CO2 produceert een mens en hoeveel moet je ventileren, hebben bodemwarmtepompen last van elkaar, hoe is de grondwaterstroming, hoeveel water komt er vrij bij de verbranding van aardgas, noem maar op. Ook neem ik claims onder de loep van warmtepomp leveranciers of leveranciers van zonnepanelen. Kan het kloppen wat ze beweren. Dit onderbouw ik met berekeningen. Vaak zijn de claims echt anders dan wat ze waar maken.

 

Alles heb ik naar eer en geweten gedaan en beschreven maar kan niet uitsluiten dat er fouten of onzorgvuldigheden in staan. Je kunt het boek dus vrij gebruiken op eigen risico. Veel informatie heb ik ook gevonden op het internet.

Ik heb zoveel mogelijk de links er bij gezet zodat het nader opgezocht kan worden. Ook moet ik opmerken dat het boek nog niet helemaal af is. Ik wil graag nog de meetresultaten van de eerste winter er in verwerken. Dit is de reden waarom deze in april uitkomt.

De warmtepomp is op 8 juni geplaatst en tot op dit moment (12 maart 2019) heeft deze flink gekoeld, de boiler opgewarmd en nu ook ca zes maanden gestookt.

Bedenk wel, het boek is geen roman maar eerder een naslagwerk. Soms heeft het een zeer grote diepgang en is soms ook heel breed van opzet. Het bevat inmiddels 214 pagina's. Om een indruk te krijgen van de inhoud en omvang heb ik de boekindex op een aparte pagina gezet.

De bedoeling is om half april 2019, als de winter meetresultaten van de warmtepomp ook bekend zijn, het boek uit te geven.

De verkoopprijs in de boekhandel zal ca. 20 euro zijn.

Bestelinformatie zal op  www.beam-up.nl bekend gemaakt worden.

Wil je graag een mailtje ontvangen als het boek beschikbaar is, laat het even weten via info@beam-up.nl  

Voor mensen die alleen de grote lijnen willen weten is er een uittreksel en deze heeft ca. 33 pagina's.

Download gratis de korte versie van het boek   front boek klein 

 

Er wordt heel veel onzin verteld over wat duurzaam is, meestal uit onwetendheid, helaas ook om je te belazeren.

Ik heb een aparte pagina gemaakt onder het kopje "duurzame lariekoek"

 

 

Alle feedback en opbouwende kritiek is welkom. Ik ben bereikbaar via info@beam-up.nl

Veel leesplezier, ik hoop dat het nuttig is en succes bij het mooie project.

Theo van Lieshout

Wognum