Comfort van de koude grond.      

 

Kijken mag, jatten niet. 
Veel plezier.
 
Contact
Op naar een energieneutraal huis met zonnepanelen en een warmtepompHet project is een technische uitdaging om een ruim 40 jaar oud huis met moderne, slimme technieken energie neutraal te maken.

Hier is “maatwerk” voor nodig. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met een later te plaatsen “high tech” kas in de tuin.

 

Je kunt je afvragen waarom maak je een boekje. Aanvankelijk was dat ook niet de bedoeling maar gaandeweg tijdens mijn “energieneutraal huis” -project bleek dat heel veel informatie moeilijk te vinden was. Meestal wel wat er gedaan moet worden maar zelden wat de reden is waarom. Ik heb geprobeerd om voor bijna alles de achtergrond te achterhalen en op te schrijven. Zelf wil ik altijd weten waarom iets wel of niet. In het boek behandel ik eerst de verschillende onderwerpen om vervolgens de lezer mee te nemen in mijn eigen huis om stap voor stap te laten zien wat er nodig was en wat er gedaan is. Dat kan zijn van het vervangen van radiatoren, het plaatsen van zonnepanelen, verdelers, wandverwarming en de warmtepomp, noem maar op. Zelf vind ik de onderbouwing het belangrijkste voor de gemaakte keuzes. De lezer kan er heel veel van leren en fouten voorkomen.
Gaandeweg kwam ik ook dingen tegen die gewoon interessant zijn. Hoeveel CO2 produceert een mens en hoeveel moet je ventileren, hebben bodemwarmtepompen last van elkaar, hoe is de grondwaterstroming, hoeveel water komt er vrij bij de verbranding van aardgas, noem maar op. Ook neem ik claims onder de loep van warmtepomp leveranciers of leveranciers van zonnepanelen. Kan het kloppen wat ze beweren. Dit onderbouw ik met berekeningen. Vaak zijn de claims echt anders dan wat ze waar maken.

 

Alles heb ik naar eer en geweten gedaan en beschreven maar kan niet uitsluiten dat er fouten of onzorgvuldigheden in staan. Je kunt het boek dus vrij gebruiken op eigen risico. Veel informatie heb ik ook gevonden op het internet.

Ik heb zoveel mogelijk de links er bij gezet zodat het nader opgezocht kan worden. Ook moet ik opmerken dat het boek nog niet helemaal af is. Ik wil graag nog de eerste winter meetresultaten er in verwerken.

De warmtepomp is op 8 juni geplaatst en tot op dit moment (11 december 2018) heeft deze flink gekoeld, de boiler opgewarmd en nu ook ca twee maanden gestookt. Het boek is voor iedereen vrij te downloaden en te gebruiken. Bedenk wel, het is geen roman maar eerder een naslagwerk. Soms heeft het een zeer grote diepgang en is soms ook heel breed van opzet. Het bevat inmiddels 214 pagina's.

Bekijk de uitgebreide versie van het boek "Een energieneutraal huis met zonnepanelen en warmtepomp"  (ca 11 MB)

De bedoeling is om begin 2019, als de winter meetresultaten van de warmtepomp ook bekend zijn, een papieren versie uit te geven, nagenoeg tegen kostprijs. Indien daar belangstelling voor is, laat het even weten via info@beam-up.nl

 

Voor mensen die alleen de conclusies willen weten is er een uittreksel en deze heeft ca. 40 pagina's.

Bekijk de korte versie van het boek "een energieneutraal 40 jaar oud rijtjeshuis kort.pdf"

 

Alle feedback en opbouwende kritiek is welkom. Ik ben bereikbaar via info@beam-up.nl

Veel leesplezier, ik hoop dat het nuttig is.

Theo van Lieshout

Wognum